Arnfinn's fotogalleri

Landskapsbilder

Som du ser av mine landskapsbilder, er det svært få som er tatt på solfylte og skyfrie dager.Grunnen til det, er at på slike dager, med blå himmel og sol, får du ofte kraftige skygger som inneholder lite detaljer, samt at jeg synes bildene blir litt "flate". De fleste av mine landskapsbilder er tatt på dager med overskyet vær og skiftende skydekke. Da oppnår du mer "smell" i fargene samt at himmelen blir mer dramatisk. Et landskapsbilde blir også ofte mer interessant hvis du unngår å ha horisonten mitt i bildet, samt å plassere hovedmotivet litt til siden.



Makro

Makro vil si å ta bilder av insekter, blomster eller små detaljer. Ved slike bilder er det en fordel å ha et objektiv som er laget for dette. Det finnes zoomobjektiver som det står "Macro" på, men i de fleste tilfeller er ikke dette "ekte" makro. Et ekte makroobjektiv vil ha mulighet å til å gjengi motivet i størrelsesorden 1:1. Dvs at hvis du tar bilde ev et kronestykke vil dette bli gjengitt i faktisk størrelse på billedbrikken.

Ved fotografering av insekter og blomster er det viktigste at det er vindstille. Dette for at det skal være mulig å få riktig fokusering. Forsøk også å få bakgrunnen så "ren" som mulig, slik at hovedmotivet kommer klart fram.

Det er også viktig å huske på at jo større blenderåpning du bruker, jo mer kommer bakgrunnen ut av fokus, noe som er en fordel for å unngå en forstyrrende bakgrunn. Minuset kan være at deler av selve hovedmotivet ikke er i fokus, så her må man improvisere seg fram.


Fuglefotografering

Fuglefotografering er både spennende og utfordrende, spesielt når det kommer til å ta bilder av fugler i flukt. Her kreves det godt med lys, siden du vanligvis behøver raske lukkertider. Drømmen er å ha et lysfølsomt teleobjektiv med største blender ned mot 2.8, men dessverre er disse veldig dyre. Med en prisklasse på 30 000 til 100 000 passer det ikke min lommebok, så jeg får nøye meg med mitt  70-300mm til ca. 8000.

Dess mindre fuglene er, jo vanskeligere er det. Det kan nesten ikke sammenlignes å ta bilder av f.eks. måker kontra små meiser når disse er i flukt. De er utrolig raske, og jeg vil påstå at det ofte krever en del flaks.

Utfordringen er å få disse små skapningene i fokus mens de er i luften. Et tips er å ha en foringsplass hvor du nøye følger med hvilken retning fuglen kommer fra.Når den har hentet mat setter den seg ofte på samme sted som tidligere. Da har du en linje som du kan ta utgangspunkt i. Bruk stativ og sett kameraet på manuell fokus og fokuser på noe langs den linjen som fuglen følger. Et tips er å bruke seriefotografering hvor du tar flere bilder etter hverandre mens du holder utløserknappen inne.  Det letteste er kanskje å fokusere på ytterkanten av f.eks. fuglebrettet, og så rotere kameraet litt, slik at du har enden av den linjen fuglen flyr i fokus. Ta bilder både når fuglen går inn for landing og når den forlater brettet. Et annet tips er å ikke kikke gjennom kameraet for da har du et mye større synsfelt, og kan se fuglen før den kommer i billedruten.

Bildet til venstre et tatt slik som jeg har beskrevet ovenfor. Var også heldig med lukkertiden da den viser bevegelse i vingene på fuglen.


(Takk til Arild Edland for hjelp til å identifisere fuglene på min nettside)



Hellestøstranden, Sola.

HDR (High Dynamic Range)

Enkelt forklart brukes denne teknikken for å for å få fram detaljer i lyse og mørke partier i et bilde. De fleste som driver med fotografering har opplevd at når du i ettertid ser det ferdige bildet, stemmer ikke det med hvordan motivet så ut i virkeligheten. Årsaken er at menneskeøyet er mye bedre til å se detaljer i lys og skygge enn sensorene som sitter i våre kamera. rEt eksempel er hvis du tar et bilde med lys himmel og mørkere partier i selve landskapet, noe som er veldig vanlig. Når motivet inneholder f.eks. 70% med lys himmel, vil lysmåleren i kameraet ta utgangspunkt i de lyse områdene slik at du vil få en riktig eksponering av disse. Problemet er at de landskapet i bildet vil bli mørkere enn det egentlig er i virkeligheten. Motsatt vil skje hvis hvis lysmåleren tar utgangspunkt i det mørkere landskapet. Da vil disse bli riktig eksponert mens himmelen vil bli for lys. Du vil heller ikke få et riktig eksponert bilde ved å eksponere etter en mellomting mellom lyse og mørke partier. Da vil himmelen bli noe mer riktig eksponert, og det samme vil også gjelde de mørke partiene, men himmelen vil fremdeles være for lys, og landskapet for mørkt.

Så hvordan kan man tilnærmet få rett eksponering både i skyggepartier, mellompartier og høylyspartier. En mulighet er da å benytte seg av HDR-metoden. Den går ut på å ta flere bilder av samme motiv med forskjellig eksponering. Det vanligste er å ta tre bilder, et som er vanlig eksponert, et som er undereksponert og et som er overeksponert. Bildet som er vanlig eksponert inneholder rett eksponering i mellomtonene, det undereksponerte inneholder rett eksponering i de lyse tonene, og det overeksponerte bildet inneholder rett eksponering i mørke tonene. Det er en fordel å bruke stativ når du bruker HDR-metoden, men det kan også fungere og ved å ta bildene på frihånd. Neste trinn er å sette disse tre bildene sammen slik at du får et bilde som ivaretar rett eksponering i alle toneområdene. Det kan også nevnes at det er en fordel å ta disse bildene i det som kalles Raw-format, istedenfor Jpg. Grunnen til dette er at Raw filer inneholder mye mer data enn Jpg filer. Man kan si at et Raw bilde er som et rent negativ som er ukomprimert og ubehandlet av selve kameraet. Når kameraet er innstilt på å ta Jpg, blir bildet behandlet av programvaren som sitter i kameraet, dette får å oppnå et best mulig resultat, men som sagt så vil dette bilde være komprimert, samt at det inneholder mye mindre data. Programmet jeg bruker når jeg jobber med HDR heter Photomatix, men det finnes flere på markedet. Husk også at det er ikke all programvare som kan åpne bilder i Raw-format. En feil mange gjør, også jeg, er å bli litt for ivrig med "spakene" i programvaren slik at bildet virker unaturlig ut, men i noen tilfeller er det motiver som egner seg godt selv om selv om bildet virker unaturlig.

HDR er spennende, og jeg vil absolutt anbefale å prøve denne metoden.

Powered by SmugMug Owner Log In